INFORMACJA DLA MEDIÓW

CZYTAJ

 

Jury VI Mistrzostw Polski w podawaniu baraniny

CZYTAJ

 

Scenariusz VI Mistrzostw Polski w podawaniu baraniny

CZYTAJ

 

Z ostatniej chwili!

Wyrok na Andrzeja Niedobę - Zbójnika Mosteckiego

 

BARANINA 2011!

ŚWIĘTO BARANINY w Ustroniu

VI Mistrzostwa Polski w podawaniu baraniny

Rada Zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z siedzibą w Ustroniu od 2006 r. organizuje co roku Mistrzostwa Polski w podawaniu baraniny. Impreza jest wpisana w kalendarz imprez na Śląsku Cieszyńskim ale też i jest jedną z najważniejszych imprez współorganizatorów imprezy, czyli i Euro-Togues Polska (Mistrzowie kuchni w służbie zdrowej żywności) i Beskidzkiego Klubu Kulinarnego. Przy  organizacji  ŚWIĘTA  BARANINY  korzystamy  z  pomocy Urzędu Miasta, wielu stowarzyszeń i doradców krajowych i zagranicznych,  którzy widzą sens w naszych społecznym działaniu. Impreza ta jest lubiana przez media.

ŚWIĘTO BARANINY - propaguje na rynku gastronomicznym jagnięcinę i baraninę. Na Mistrzostwa przyjeżdżają ekipy z renomowanych restauracji polskich, a udział zapowiadają  również ekipy zagraniczne.

Impreza, którą organizuje nasza Gromada ma w perspektywie na celu  odtworzenie owczarstwa na naszym terenie, w tym przede wszystkim ratowanie polan górskich przed dalszą ich degradacją. Najlepszym sposobem na ich ratowanie jest powrót do wypasania owiec.

Mistrzostwa mają więc na celu  poprawienie prestiżu baraniego mięsa, przygotowywanego na oczach publiczności przez  kucharzy z renomowanych restauracji, którzy startują w Mistrzostwach.

Dania konkursowe  oceniane są przez znakomite jury – osoby z uznaniem międzynarodowym.

Ważnymi i wzbudzającymi  duże zainteresowanie widzów są pokazy: wyrabiania sera owczego oraz strzyżenia owiec ręcznie i mechanicznie.

Nieodłączną częścią Mistrzostw i działalności Gromady jest propagowanie i promowanie wybitnych osobowości ze Śląska Cieszyńskiego, ale nie tylko, bo promujemy osoby z innych części Karpat w tym spoza naszego kraju. Promujemy ludzi, których wiedza, talenty, poszerzają naszą wiedzę o górach, góralszczyźnie szeroko pojętej. Promujemy podczas święta przede wszystkim muzyków, ale też rzemieślników, muzealników, plastyków. Można spotkać na imprezie hodowców owiec i kóz, którzy chętnie rozmawiają z mediami i z widzami, ubolewając nad tym, że ich praca nie jest właściwie doceniana i co jest istotne – jest bardzo niewdzięczna i nieopłacalna.

Można będzie zobaczyć owce a może i muflona, które dzieci w ramach konkursu plastycznego malują i rysują.  

Promowanie dobrych tradycji związanych z górami, z owczarstwem – to główne motto ŚWIĘTA BARANINY Ustroń.

Jan Sztefek Wielki Zbójnik

Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim

 

VI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny - Ustroń 2011

CZYTAJ OPIS

 

Lista ekip i informacje dla ekip!

CZYTAJ TUTAJ

 

dr Marek Rembierz

Zaproszenie na „Święto Baraniny” 2011 –

wraz z odrobiną refleksji o kunszcie kucharskim i dobrym smaku oraz owcach i pasterzach

CZYTAJ (pdf)

Baranina pod strzechy!

Anna Szafrańska, Aktualności TVP Katowice 2009 r.

Hodowla się po prostu nie opłaca

CZYTAJ (pdf)

Baranina 2010

Maria Kulis w owczej sprawie

CZYTAJ (pdf)

VI Mistrzostwa Polski w podawaniu baraniny odbędą się w sobotę, 9 lipca 2011 roku, w Kaczmie góralskiej http://www.karczmagoralska.pl/

Bliższe informacje w najbliższym czasie.

 

Sprawy kucharskie koordynuje Piotr Szczycielski z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: http://www.osskic.ubf.pl/news.php

Adres e-mail: szczygielski.piotr@interia.pl

 

O Baraninie piszą:

http://konkursy.gastrona.pl

http://www.papaja.pl

http://www.horeca.pl

http://www.poradnikrestauratora.com.pl

Patronat Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

Patronat Starosty Powiatu Cieszyńskiego

 

Patronat Burmistrza Miasta Ustroń

 

Baranina wraca do łask

Jagnięcina na świąteczny stół

Pieczeń barania pieczona

"Kucharz Warszawski" - przepisy na baraninę

Między jagnięciną a baraniną